იდეალურ ვარიანტში საუზმე უნდა შედგებოდეს 300-400 კილოკალორიისგან, 10-15 გრ. ცხიმისგან, 30-55 გრ. ნახშირწყლებისგან, სულ მცირე 6 გრ. უჯრედისისგან, არაუმეტეს 36 გრ. შაქრისგან და 13-20 გრ. ცილისგან.
რა ვარიანტები გვაქვს საუზმისთვის?
1. შვრიის საუზმე - 1/4 ჭიქა შვრია, 3 სუფრის კოვზი დაფქული შვრია ან 10 წვრილად დაჭრილი ნუში, 1 სუფრის კოვზი თაფლი ან ნეკრეჩხლის სიროფი და 1/4 ბანანი. საუზმის ამ ვარიანტში 366 კკალ, 14 გრ.ცხიმი, 51 გრ.ნახშირწყლები, 7 გრ.უჯრედისი, 18 გრ.შაქარი და 11 გრ.ცილაა.
2. კვერცხი და ტოსტი - 2 ათქვეფილი კვერცხი, 80-90გრ. გარეცხილი ისპანახის ფოთლები, 1 სუფრის კოვზი წვრილად დაჭრილი ხახვი, 1/2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი, 1 ნაჭერი ცეხვილი პურის ტოსტი, 1/2 ჭიქა ჟოლო ან მოცვი. ესეთი საუზმე 362 კკალ-ს, 19 გრ. ცხიმს, 33 გრ. ნახშირწყლებს, 6 გრ. უჯრედისს, 10გრ. შაქარს და 20 გრ. ცილას შეიცავს.
3. ბანანის ტოსტი - ერთი ნაჭერი ცეხვილი პური, 2 სუფრის კოვზი მიწისთხილის კარაქი, 1 ბანანი და მწიკვი დარიჩინი. საკმაოდ არომატული და გემრიელი საუზმე გამოდის, უამრავ სასარგებლო ნივთიერებასთან ერთად. ამ გემრიელ საუზმეში 395 კკალ, 16 გრ. ცხიმი, 52 გრ. ნახშირწყლები, 9 გრ. უჯრედისი, 13 გრ. ცილა შედის.
4. პროტეინის სმუზი - ერთი საზომი კოვზი პროტეინის ფხვნილი, 80-90 გრამი ისპანახის ფოთოლი, 1/2 ბანანი, 1/2 ჭიქა მანგო, ერთი სუფრის კოვზი დაფქული სელის თესლი, 2 ჭიქა ნუშის რძე. ასე მომზადებული სმუზი 330 კკალ-ს, 10გრ. ცხიმს, 35 გრ. ნახშირწყლებს, 7 გრ. უჯრედისს და 37 გრ.