წინამდებარე ვებ-გვერდი იყენებს „ქუქის“ და ინფორმაციის შეგროვების სხვა საშუალებებს. წინამდებარე ვებ-გვერდის შემდგომი გამოყენებით თქვენ აცხადებთ თანხმობას, გამოიყენოთ „ქუქის“ და სხვა შესაბამისი საშულებები. კონფიდენციალურობის პოლიტიკა
დადასტურება

არის თუ არა დიდი ოდენობით ომეგა-6 საშიში ორგანიზმისთვის?!

ბლოგი:
ოქტომბერი 29, 2016
ავტორი Anika
ჭარბ წონასთან და სხვადასხვა ქრონიკულ დაავადებებთან ბრძოლის პროცესში ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი კომპონენტი ომეგა ციმ-მჟავებით მდიდარი და დაბალანსებული კვების რეჟიმია - ამაზე ყველა ვთანხმდებით. თუმცა, რა ოდენობაა საჭირო და რა ოდენობა შეიძლება იყოს უკვე ზედმეტი, ეს ჯერ კიდევ დაზუსტებას საჭიროებს. ექიმებს თუ დავუჯერებთ, ომეგა-6 ცხიმმჟავები მინიმუმამდე უნდა დავიყვანოთ, ხოლო ომეგა-3 ცხიმმჟავები კი უფრო მეტი რაოდენობით მივიღოთ.

ზოგადად, ამ ცხიმ-მჟავების ორივე კატეგორია არსებითად მნიშვნელოვანია ორგანიზმისთვის: ომეგა 6, რომელსაც მცენარეული ზეთები შეიცავენ (მზესუმზირას, სიმინდის ზეთები) დადებითად აისახება თავის ტვინის ფუნქციონირებაზე, ზრდასა და განვითარებაზე, რეპროდუქტიულ ჯანმრთელობაზე, კანის, თმისა და ძვლების სიჯანსაღეზე. ომეგა 3 ცხიმ-მჟავები, რომელთაც ცხიმიან თევზის ჯიშებში ვხვდებით, ანთებით პროცესებს ამცირებს, არეგულირებს არტერიულ წნევას და ძალიან მნიშვნელოვანია გულისა და ტვინის ფუნქციონირებისთვის. ყველაზე მნიშვნელოვანი ამ პროცესში ამ ორ ცხიმ-მჟავას შორის ბალანსის დაცვაა: მაშინ როცა ომეგა 3 ანთებისსაწინააღმდეგო მოქმედებით გამოირჩევა, ომეგა 6 საპირისპიროდ ანთებითი პროცესების ხელშეწყობის უნარი აქვს, ამიტომაც როცა დიდი ოდენობით ვიღებთ ომეგა 6-ს და მცირე ოდენობით ომეგა 3-ს, ამ დროს ხდება ანთებითი პროცესების გაძლიერება და სხეულის ცხიმის ჭარბი წარმოქმნა. ამას გარდა, ბალანსის არარსებობა კვლევების თანახმად, კავშირშია ასევე დიაბეტთან, გულის დაავადებებთან, გარკვეული ტიპის სიმსივნეებთან, დეპრესიასთან და ავტოიმუნურ დაავადებებთან.

როგორ უნდა მოვიქცეთ ბალანსის დასაცავად? ექიმები გვირჩევენ შემდეგს:

1. დაკონსერვებული საკვები პროდუქტები (მათ შორის, გაყინული მზა საკვები, კრეკერები, სალათის სოუსები) დიდი ალბათობით შეიცავენ დიდი ოდენობით ომეგა 6-ს, ვინაიდან მათში ჭარბად გამოიყენება მცენარეული ცხიმი, კერძოდ, სიმინდის, სოიოს მარცვლის ზეთები. იგივე შეიძლება ითქვას სწრაფი კვების ოვიექტებზეც, სადაც საკვები, როგორც წესი, მსგავსი ზეთების გამოყენებით მზადდება. ამიტომ, ყურადღებით გაეცანით პროდუქციის ეტიკეტს.

2. მარგარინი, როგორც წესი, ომეგა 6-ის გამოყენებით მზადდება, ამიტოაც, ექიმები მათი საკვები რაციონიდან ამოღებას გვირჩევენ.

3. მიირთვით ჩვეულზე მეტი რაოდენობით ომეგა 3-ით მდიდარი თევზეული: ორგაული, სარდინები, კალმახი, ქაშაყი. თუ ჩემ მსგავსად, თევზეულს ნაკლებად წყალობთ, ასეთ შემთხვევაში ექიმთან კონსულტაციის შედეგად, შეგიძლიათ ომეგა 3-ის  საკვები დანამატი შეარჩიოთ.

4. მიირთვით დიდი ოდენობით მცენარეული საკვები, რომლებიც ომეგა 3-ს შეიცავენ: ნიგოზი, ჩიას მარცვლები, სელის თესლები, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბროკოლი, მუქი ფერის ფოთლოვანი ბოსტნეული და კენკრები.

მომდევნო პოსტამდე,

ანიკა

მსგავსი ბლოგები