წინამდებარე ვებ-გვერდი იყენებს „ქუქის“ და ინფორმაციის შეგროვების სხვა საშუალებებს. წინამდებარე ვებ-გვერდის შემდგომი გამოყენებით თქვენ აცხადებთ თანხმობას, გამოიყენოთ „ქუქის“ და სხვა შესაბამისი საშულებები. კონფიდენციალურობის პოლიტიკა
დადასტურება

გადამწყვეტია თუ არა ნახშირწყლების მოხმარება ჭარბი წონის დასაკლებად

ბლოგი:
თებერვალი 12, 2019
ავტორი Anika
ვფიქრობ, ყველამ კარგად ვიცით, რომ ზედმეტი კილოგრამების დაკლებაზე ოცნებაც კი ზედმეტია, თუ პურის, მაკარონის ნაწარმის და ცომეულის მოხმარებას არ გავაკონტროლებთ. შესაძლოა, ჩვენი კვების რაციონი მდიდარი იყოს ნახშირწყლებით, კონკრეტულად კი რთული ნახშირწყლებით - მაგ,  ტკბილი კარტოფილი, ბარდა, ცეხვილი პური - თუმცა, ნახშირწყლების დიდი ოდენობა წონაში კლების პროცესს მეტად ართულებს.

ცოტა ხნის წინ ამერიკელი მეცნიერების მიერ ჩატარებულმა რამდენიმე კვლევამ გამოავლინა, რომ ის ჭარბწონიანი პაციენტები, რომლებიც ნახშირწყლებს მინიმალური ოდენობით იღებდნენ, ზოგადად, ნაკლებ კალორიებს ითვისებდნენ, უფრო მეტს იკლებდნენ წონაში და შემდეგ მარტივად ინარჩუნებდნენ დაკლებულ წონას.

ზოგადად, წონაში კლებისადმი არსებული ტრადიციული მიდგომის მიხედვით, უნდა ვაკონტროლოთ მიღებული კალორიების ოდენობა და დავხარჯოთ იმაზე მეტი კკალ, ვიდრე ვიღებთ. თუმცა, ბოლო წლების კვლევები აჩევენებს, რომ ეს ტრადიციული მიდგომები აღარ ამართლებს. კალორიების შემცირებული ოდენობით მიღებისას, ორგანიზმი ებრძვის შიმშილის გრძნობას და ანელებს მეტაბოლიზმს. ერთ-ერთ კვლევაში მონაწილებ 164  ჭარბწონინან პაციენტს ნახშირწყლების დღიური 20-40-60% ნორმა განუსაზღვრეს. შედეგად, ისინი, ვის დღიურ რაციონშიც ნახშირწყლები მხოლოდ 20% შეადგენდა, დღის განმავლობაში 250 კკალ-ით მეტს წვავდენენ, იგივე ოდენობით მიღებული კკალ-ების მიუხედავად.

ნახშირწყლების მინიმუმამდე დაყვანა მარტივი საქმე არ არის, იმას თუ გავითვალისწინებთ, რომ საშუალო სტატისტიკურად ადამიანები დღიური რაციონის 50%-ს ძირითადად ნახშირწყლებიდან ვიღებთ. ამიტომაც, მისი 20%- მდე დაყვანა ნებისყოფას და ძალიხსმევად მოითხოვს. ერთი მარტივი გზა ამის გასაკონტროლებლად ასეთია: თქვენი თეფშის ნახევარი სახამებლისგან თავისუფალი ბოსტნეულით შეავსეთ, თეფშის 1/4-ზე ცილები მოათავსეთ, ხოლო დარჩენილ 1/4-ზე - რთული ნახშირწყლები.  შე შეეცდებით, ნახშირწყლების სრულად ამოღებას რაციონიდან, ეს კარგს არაფერს მოგიტანთ. ზემოთნახსენებ რჩევას თუ გაითვალისწინებთ, არ გაგიჭირდებათ ნახშირწყლების ულუფის გაკონტროლება და მიზანსაც გაცილებით ადვილად მიაღწევთ.

წარმატებები!

ანიკა

მსგავსი ბლოგები