ბლოგი:
მარტი 22, 2013
ავტორი Anika
დიაბეტით დაავადებულთა რიცხვი ყოველწლიურად რომ მატულობს მსოფლიოს მასშტაბით (როგორც მოზრდილებში, ისე ბავშვებშიც), უკვე სიახლეს აღარ წარმოადგენს. მიუხედავად მისი ელვისებური სისწრაფით მზარდი სტატისტიკისა, დიაბეტს ერთი პოზიტიური მხარეც აქვს - ის ერთ-ერთი ყველაზე “თავიდან აცილებადი” დაავადებების რიცხვს მიეკუთვნება.
დღევანდელ პოსტში ანიკას ბლოგის მკითხველებს ამერიკელი ექიმების რჩევებს გავუზიარებ - თუ როგორ შეგვიძლია რამდენიმე ჯანსაღი ცხოვრების წესის დაცვით დიაბეტის და პრედიაბეტის მდგომარეობის პრევენცია მოვახდინოთ.
კუნთის მასის განვითარება - The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism-ის თანახმად, უკანასკნელი კვლევები ადასტურებს, რომ კუნთის მასის 10%-ით გაზრდა დაახლოებით 12 პროცენტით ამცირებს პრედიაბეტის განვითარების რისკს. ამიტომაც, ექიმები გვირჩევენ, ყოველკვირეულ ფიტნეს რუტინაში სამი დღე სიმძიმის აწევას (ინდივიდუალურად შერჩეული გეგმით) დავუთმოთ, ხოლო კვირაში საშუალოდ 2.5 საათი ისეთი ტიპის აქტივობებზე დავხარჯოთ, რომელთა დროსაც ორგანიზმში გლოკოზის წვა მიმდინარეობს - მაგალითად, ცურვა, სირბილი, ველოსიპედებით რბოლა.
გამოძინება - ჩიკაგოს უნივერსისტეტის მიერ ჩატარებული კვლევა ადასტურებს, რომ სისტემატური გამოუძინებლობა ამაღლებს ორგანიზმის ინსულინისადმი რეზისტეტნტულობას, განსაკუთრებით მაშინ, როცა ადამიანს გენეტიკური განწყობა აქვს დიაბეტისადმი. ამიტომაც, აუცილებელ ჩვევად აქციეთ ყოველ ღამით მინიმუმ შვიდსაათიანი უწყვეტი ძილი.
უჯრედისით მდიდარი საკვები - ასეთი საკვები არამხოლოდ კუჭის მომნელებელი სისტემისთვის არის კარგი, არამედ სისხლში გლუკოზის შედინების პროცესის შენელებით ის საკვების მიღების შემდეგ ტკბილეულის მოთხოვნილებასაც აქვეითებს. ასე, რომ როდესაც ხელი რამე ტკბილისკენ მიგიწევთ, შეეცადეთ არჩევანი უჯრედისით მდიდარ ხილზე (ჟოლო, მსხალი) შეაჩეროთ. ასევე, კარგი იქნება თუ კვების რაციონში შავ ბრინჯსაც შეიტანთ: კვირის განმავლობაში 2 ან მეტი ულუფა შავი ბრინჯის მიღება დიაბეტის რისკს 11%-ით ადაბლებს - გვარწმუნებენ ექიმები.
არ დაგავიწყდეთ ომეგა-ცხიმები - ომეგა 3 ცხიმოვანი მჟავები, რომლებსაც მაგალითისთვის ცხიმიანი თევზი (ორაგული, სარდინი) შეიცავს, ინსულინისადმი მგრძნობელობას აუმჯობესებს. ამიტომაც, რეკომენდირებულია კვირაში სულ მცირე ერთხელ მაინც ერთი ულუფა ასეთი ცხიმიანი ზღვის პროდუქტების მირთმევა.
ვიტანიმი D – ექიმები ამბობენ, რომ “მზის სხივების” ვიტამინი შეიძლება საკმაოდ განმსაზღვრელი აღმოჩნდეს დიაბეტთან ბრძოლაში. ბოლო კვლევების მიხედვით, ისინი, ვინც საკმარისი რაოდენობით D ვიტამინს იღებენ, ყველაზე ნაკლებად არიან დიაბეტის განვითარების რისკის წინაშე. ამიტომაც, რეგულარულად მიირთვით რძის პროდუქტები, ცხიმიანი თევზეული ან D ვიტამინის დამატება კაფსულების სახით.
მომდევნო პოსტამდე,
ანიკა
დღევანდელ პოსტში ანიკას ბლოგის მკითხველებს ამერიკელი ექიმების რჩევებს გავუზიარებ - თუ როგორ შეგვიძლია რამდენიმე ჯანსაღი ცხოვრების წესის დაცვით დიაბეტის და პრედიაბეტის მდგომარეობის პრევენცია მოვახდინოთ.
კუნთის მასის განვითარება - The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism-ის თანახმად, უკანასკნელი კვლევები ადასტურებს, რომ კუნთის მასის 10%-ით გაზრდა დაახლოებით 12 პროცენტით ამცირებს პრედიაბეტის განვითარების რისკს. ამიტომაც, ექიმები გვირჩევენ, ყოველკვირეულ ფიტნეს რუტინაში სამი დღე სიმძიმის აწევას (ინდივიდუალურად შერჩეული გეგმით) დავუთმოთ, ხოლო კვირაში საშუალოდ 2.5 საათი ისეთი ტიპის აქტივობებზე დავხარჯოთ, რომელთა დროსაც ორგანიზმში გლოკოზის წვა მიმდინარეობს - მაგალითად, ცურვა, სირბილი, ველოსიპედებით რბოლა.
გამოძინება - ჩიკაგოს უნივერსისტეტის მიერ ჩატარებული კვლევა ადასტურებს, რომ სისტემატური გამოუძინებლობა ამაღლებს ორგანიზმის ინსულინისადმი რეზისტეტნტულობას, განსაკუთრებით მაშინ, როცა ადამიანს გენეტიკური განწყობა აქვს დიაბეტისადმი. ამიტომაც, აუცილებელ ჩვევად აქციეთ ყოველ ღამით მინიმუმ შვიდსაათიანი უწყვეტი ძილი.
უჯრედისით მდიდარი საკვები - ასეთი საკვები არამხოლოდ კუჭის მომნელებელი სისტემისთვის არის კარგი, არამედ სისხლში გლუკოზის შედინების პროცესის შენელებით ის საკვების მიღების შემდეგ ტკბილეულის მოთხოვნილებასაც აქვეითებს. ასე, რომ როდესაც ხელი რამე ტკბილისკენ მიგიწევთ, შეეცადეთ არჩევანი უჯრედისით მდიდარ ხილზე (ჟოლო, მსხალი) შეაჩეროთ. ასევე, კარგი იქნება თუ კვების რაციონში შავ ბრინჯსაც შეიტანთ: კვირის განმავლობაში 2 ან მეტი ულუფა შავი ბრინჯის მიღება დიაბეტის რისკს 11%-ით ადაბლებს - გვარწმუნებენ ექიმები.
არ დაგავიწყდეთ ომეგა-ცხიმები - ომეგა 3 ცხიმოვანი მჟავები, რომლებსაც მაგალითისთვის ცხიმიანი თევზი (ორაგული, სარდინი) შეიცავს, ინსულინისადმი მგრძნობელობას აუმჯობესებს. ამიტომაც, რეკომენდირებულია კვირაში სულ მცირე ერთხელ მაინც ერთი ულუფა ასეთი ცხიმიანი ზღვის პროდუქტების მირთმევა.
ვიტანიმი D – ექიმები ამბობენ, რომ “მზის სხივების” ვიტამინი შეიძლება საკმაოდ განმსაზღვრელი აღმოჩნდეს დიაბეტთან ბრძოლაში. ბოლო კვლევების მიხედვით, ისინი, ვინც საკმარისი რაოდენობით D ვიტამინს იღებენ, ყველაზე ნაკლებად არიან დიაბეტის განვითარების რისკის წინაშე. ამიტომაც, რეგულარულად მიირთვით რძის პროდუქტები, ცხიმიანი თევზეული ან D ვიტამინის დამატება კაფსულების სახით.
მომდევნო პოსტამდე,
ანიკა