წინამდებარე ვებ-გვერდი იყენებს „ქუქის“ და ინფორმაციის შეგროვების სხვა საშუალებებს. წინამდებარე ვებ-გვერდის შემდგომი გამოყენებით თქვენ აცხადებთ თანხმობას, გამოიყენოთ „ქუქის“ და სხვა შესაბამისი საშულებები. კონფიდენციალურობის პოლიტიკა
დადასტურება

მეტი ცხიმიანი საკვები თქვენს საკვებ რაციონში

ბლოგი:
თებერვალი 18, 2016
ავტორი Anika
მითები, რომელთა თანახმადაც ცხიმიანი საკვები მავნებელი იყო და ახლოსაც არ უნდა გავკარებოდით, რა ხანია აღარ არსებობენ. მრავალწლიანმა კვლევებმა აჩვენა, რომ  ცხიმი არათუ მავნებელი , არამედ სავალდებულოცაა და სასარგებლო ცხიმი აუცილებლად უნდა შევიტანოთ ჩვენს რაციონში, ყოველგვარი ზედმეტი შეზღუდვების გარეშე. დღევანდელ პოსტში სწორედ ასეთ სასარგებლო ცხიმის შემცველ პროდუქტებს გაგაცნობთ, თუმცა სანამ კონკრეტულ პროდუქტებზე გადავალთ, ჯერ ცხიმების კატეგორიებს გავეცნოთ.

უჯერი ცხიმები ოთახის ტემპერატურაზე თხევად ფორმაშია და ზოგადად, გულისთვის ჯანმრთელად ითვლება. ასეთი ცხიმები თხილეულში, მარცვლეულში, მცენარეულ ზეთებში და ზღვის პროდუქტებში შეგვიძლია ვიპოვოთ.

ნაჯერი ცხიმებიც თხევადია ოთახის ტემპერატურაზე და ისინი ცხოველურ საკვებში შედის, ისეთში როგორიცაა ხორცი და კარაქი, ასევე ქოქოსის და პალმის ზეთი. ხშირად ასეთი ზეთები ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოდ არ ითვლება, თუმცა არა მათ შორის, ჯანსაღიც მოიძებნება, მაგ, ქოქოსის ზეთი.

ტრანსზეთები თხევადად ე.წ. ჰიდროგენიზაციის პროცესის შედეგად იქცევა. ასეთ ცხიმებს შეიცავს შემწვარი საკვები, საკონდიტრო ნაწარმი და გადამუშავებული სასუსნავოები. ამ შემთხვევაში, მნიშვნელოვანია, ცხიმის წყარო რომელია: გადამუშავებულ,  ე.წ. 'ფასთ ფუდში' არსებული ცხიმი ორგანიზმისთვის მავნებელია, ხოლო ავოკადოდან და ზეთისხილიდან მიღებული ცხიმი კი პირიქით სასარგებლოცაა.

olive-oil-fat-400x400

ზეითუნის ზეთი - კვლევების თანახმად, ამ ზეთის მოხმარება, სიმსივნის, დიაბეტის და გულ-სისხლძარღვოვანი დაავადებების პრევენციაში გვეხმარება.  ამას გარდა, ზეითუნის ზეთში შემავალი კონკრეტული კატეგორიის ზეთები დაბერების პროცესს ანელებს. სტატისტიკის მიხედვით, ზეითუნის ზეთში მოშუშული ბოსტნეული გაცილებით დიდი რადენობით ანტიოქსიდანტს შეიცავს, ვიდრე მოხარშული ბოსტნეული.

fish-salmon-fat-400x400

თევზი - თევზს ტყუილუბრალოდ არ ეძახიან "ტვინის საკვებს". ომეგა -3 ცხიმ-მჟავებით მდიდარი თევზი ნამდვილად გვეხმარება ტვინის კვებაში და ანთებისსაწინააღმდეგო მოქმედებაც გააჩნია. კვირის განმავლობაში მოზრდილებისთვის 250 გრა. თევზის მიღებაა რეკომენდებული.

avocado-fat-400x400

ავოკადო - ის ორგანიზმში ცუდი ქოლესტერინის დონეს დაბლა სწევს, შეიცავს A, E, K და D ვიტამინებს. კალორიულობაც არ დაგავიწყდეთ: ერთი ავოკადო საშუალოდ 320 კკალ.-ს შეიცავს.

tree-nuts-fat-400x400

თხილეული - ამინო-მჟავებით, E ვიტამინით და უჯერი ცხიმებით მდიდარი თხილეული იდეალური სასუსნავოა, რომელიც ადვილად მოთავსება ჩანთაშიც და თქვენი სამუშაო მაგიდის უჯრაშიც. მიირთვით ყოველდღიურად საშუალოდ 30 გრამი თხილეული და თქვენ მნიშვნელვნად შეამცირებთ ინსულტის, გულ-სისხლძარღვოვანი დაავადებების და დიაბეტის განვითარების რისკს - ყოველ შემთხვევში, კვლევები ამაზე მიუთითებენ.

მომდევნო პოსტამდე,

ანიკა

მსგავსი ბლოგები