ბლოგი:
ივლისი 10, 2014
ავტორი Anika
გლიკემიური ინდექსის შესახებ გსმენიათ, ალბათ. მაშინ ისიც გეცოდინებათ, რომ ის სისხლში შაქრის დონეზე სხვადასხვა პროდუქტებში შემევალი ნახშირყლების გავლენას გვიჩვენებს - ამა თუ იმ საკვების მიღების შემდეგ, რა დოზით და რამდენად სწრაფად მატულობს სისხლში შაქრის მაჩვენებელი. მის დარეგულირებას თუ შეძლებთ, მაშინ სხეულის ფორმების შენარჩეუნებაც არ გაგიჭირდებათ.
ზოგადი მონაცემებით, წყლის შემდეგ ყველაზე მეტად ადამიანები ნახშირწყლებს მოიხმარენ. ნახშირწყლები კუნთებისთვის და უჯრედოვანი ელემენტებისთვის ენერგიის მნიშვნელოვან წყაროს წარმოადგენენ, ასე რომ ჩვენ ისინი აუცილებლად გვჭირდება. გლუკოზა კი ყველაზე ძლიერი ნახშირწყალია, რომელიც ყველაზე უკეთ კვებავს ადამიანის ტვინს, სისხლის ჰემოგლობინს, მზარდ ემბრიონს და ზოგადად, ორგანიზმის ფუნქციონირებისთვის ერთგვარი საწვავია. მაგრამ მათი მიღებისას ზომიერება და გონიერებაა საჭირო, ეს კი იმიტომ, რომ ერთი და იმავე კალორიულობის პროდუქტებს შეიძლება რადიკალურად განსხვავებული გლიკემიური ინდექსი ჰქონდეთ: მაღალი ინდექსის მქონე პროდუქტები მნიშვნელოვნად ზემოქმედებენ სისხლში შაქრის დონეზე, ხოლო დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონეები კი ნელა და მსუბუქად ცვლიან სისხლის მაჩვენებელს. მაგალითად, კარტოფილში შემავალ სახამებელს ორგანიზმი ძალიან სწრაფად ითვისებს, ხოლო ხილში, საკონდიტრო ნაწარმში და ნაყინში შემავალი შაქარი კი შედარებით ნელა ასათვისებელია.
და რა მნიშვნელობა აქვს ამ ყველაფერს? ის რომ, თუ ორგანიზმი მიღებულ საკვებს ნელა ინელებს, მაშინ სისხლში გლუკოზის დონეც ნელა მატულობს და შესაბამისად,
გლიკემიური ინდექსის შესახებ გსმენიათ, ალბათ. მაშინ ისიც გეცოდინებათ, რომ ის სისხლში შაქრის დონეზე სხვადასხვა პროდუქტებში შემევალი ნახშირყლების გავლენას გვიჩვენებს - ამა თუ იმ საკვების მიღების შემდეგ, რა დოზით და რამდენად სწრაფად მატულობს სისხლში შაქრის მაჩვენებელი. მის დარეგულირებას თუ შეძლებთ, მაშინ სხეულის ფორმების შენარჩეუნებაც არ გაგიჭირდებათ.
ზოგადი მონაცემებით, წყლის შემდეგ ყველაზე მეტად ადამიანები ნახშირწყლებს მოიხმარენ. ნახშირწყლები კუნთებისთვის და უჯრედოვანი ელემენტებისთვის ენერგიის მნიშვნელოვან წყაროს წარმოადგენენ, ასე რომ ჩვენ ისინი აუცილებლად გვჭირდება. გლუკოზა კი ყველაზე ძლიერი ნახშირწყალია, რომელიც ყველაზე უკეთ კვებავს ადამიანის ტვინს, სისხლის ჰემოგლობინს, მზარდ ემბრიონს და ზოგადად, ორგანიზმის ფუნქციონირებისთვის ერთგვარი საწვავია. მაგრამ მათი მიღებისას ზომიერება და გონიერებაა საჭირო, ეს კი იმიტომ, რომ ერთი და იმავე კალორიულობის პროდუქტებს შეიძლება რადიკალურად განსხვავებული გლიკემიური ინდექსი ჰქონდეთ: მაღალი ინდექსის მქონე პროდუქტები მნიშვნელოვნად ზემოქმედებენ სისხლში შაქრის დონეზე, ხოლო დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონეები კი ნელა და მსუბუქად ცვლიან სისხლის მაჩვენებელს. მაგალითად, კარტოფილში შემავალ სახამებელს ორგანიზმი ძალიან სწრაფად ითვისებს, ხოლო ხილში, საკონდიტრო ნაწარმში და ნაყინში შემავალი შაქარი კი შედარებით ნელა ასათვისებელია.
და რა მნიშვნელობა აქვს ამ ყველაფერს? ის რომ, თუ ორგანიზმი მიღებულ საკვებს ნელა ინელებს, მაშინ სისხლში გლუკოზის დონეც ნელა მატულობს და შესაბამისად, ინსულინიც ცოტა გამოიყოფა. ეს კი იმას ნიშნავს, რომ ცხიმების დაყოფის პროცესი უფრო აქტიურად მოხდება და წონის რეგულირებაც გაცილებით მარტივი იქნება.
ყველაზე ფრთხილი და ჯანსაღ კვებაზე ორიენტირებული ადამიანები საკვების შერჩევისას აუცილებლად აქცევენ ყურადღებას ეტიკეტზე მოცემულ ინფორმაციას, პირველ რიგში, კი პროდუქტის კალორიულობას. შავ და თეთრ პურებს შორის კალორიულობის მხრივ სხვაობა 5-10 კკალ. შეიძლება იყოს, მაგრამ თეთრ პურს ძალიან მაღალი გლიკემიური ინდექსი გააჩნია და ანელებს ცხიმების დაყოფის პროცესს. ამის შედეგად, კი წონაში კლების პროცესი ჩერდება და ადვილი შესაძლებელია ზედმეტი კილოგრამებიც ავკრიფოთ.
როგორ უნდა მოვიქცეთ? რას გვირჩევენ ექიმ-დიეტოლოგები? შეძლებისდაგვარად მივირთვათ დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე პროდუქტები და მინიმუმამდე დავიყვანოთ მაღალი ინდექსის მქონე საკვების მიღება. გარდა ამისა, გვახსოვდეს, რომ დილის 11 საათიდან დღის 4 საათამდე კუჭქვეშა ჯირკვალი ყველაზე აქტიურად მუშაობს, რაც იმას ნიშნავს, რომ საჭმლის მონელება აქტიურად მიმდინარეობს, ამიტომაც თუ შედარებით მაღალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვების მიღება გსურთ და საკუთარ თავს ვერ უმკლავდებით, შეეცადეთ ის დროის ამ მონაკვეთში მიიღოთ - ამ დროს გაცილებით ნაკლებია წონაში მომატების რისკი.
ჯანმრთელობას და სილამაზეს გისურვებთ.
ანიკაინსულინიც ცოტა გამოიყოფა. ეს კი იმას ნიშნავს, რომ ცხიმების დაყოფის პროცესი უფრო აქტიურად მოხდება და წონის რეგულირებაც გაცილებით მარტივი იქნება.
ყველაზე ფრთხილი და ჯანსაღ კვებაზე ორიენტირებული ადამიანები საკვების შერჩევისას აუცილებლად აქცევენ ყურადღებას ეტიკეტზე მოცემულ ინფორმაციას, პირველ რიგში, კი პროდუქტის კალორიულობას. შავ და თეთრ პურებს შორის კალორიულობის მხრივ სხვაობა 5-10 კკალ. შეიძლება იყოს, მაგრამ თეთრ პურს ძალიან მაღალი გლიკემიური ინდექსი გააჩნია და ანელებს ცხიმების დაყოფის პროცესს. ამის შედეგად, კი წონაში კლების პროცესი ჩერდება და ადვილი შესაძლებელია ზედმეტი კილოგრამებიც ავკრიფოთ.
როგორ უნდა მოვიქცეთ? რას გვირჩევენ ექიმ-დიეტოლოგები? შეძლებისდაგვარად მივირთვათ დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე პროდუქტები და მინიმუმამდე დავიყვანოთ მაღალი ინდექსის მქონე საკვების მიღება. გარდა ამისა, გვახსოვდეს, რომ დილის 11 საათიდან დღის 4 საათამდე კუჭქვეშა ჯირკვალი ყველაზე აქტიურად მუშაობს, რაც იმას ნიშნავს, რომ საჭმლის მონელება აქტიურად მიმდინარეობს, ამიტომაც თუ შედარებით მაღალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვების მიღება გსურთ და საკუთარ თავს ვერ უმკლავდებით, შეეცადეთ ის დროის ამ მონაკვეთში მიიღოთ - ამ დროს გაცილებით ნაკლებია წონაში მომატების რისკი.
ჯანმრთელობას და სილამაზეს გისურვებთ.
ანიკა
ზოგადი მონაცემებით, წყლის შემდეგ ყველაზე მეტად ადამიანები ნახშირწყლებს მოიხმარენ. ნახშირწყლები კუნთებისთვის და უჯრედოვანი ელემენტებისთვის ენერგიის მნიშვნელოვან წყაროს წარმოადგენენ, ასე რომ ჩვენ ისინი აუცილებლად გვჭირდება. გლუკოზა კი ყველაზე ძლიერი ნახშირწყალია, რომელიც ყველაზე უკეთ კვებავს ადამიანის ტვინს, სისხლის ჰემოგლობინს, მზარდ ემბრიონს და ზოგადად, ორგანიზმის ფუნქციონირებისთვის ერთგვარი საწვავია. მაგრამ მათი მიღებისას ზომიერება და გონიერებაა საჭირო, ეს კი იმიტომ, რომ ერთი და იმავე კალორიულობის პროდუქტებს შეიძლება რადიკალურად განსხვავებული გლიკემიური ინდექსი ჰქონდეთ: მაღალი ინდექსის მქონე პროდუქტები მნიშვნელოვნად ზემოქმედებენ სისხლში შაქრის დონეზე, ხოლო დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონეები კი ნელა და მსუბუქად ცვლიან სისხლის მაჩვენებელს. მაგალითად, კარტოფილში შემავალ სახამებელს ორგანიზმი ძალიან სწრაფად ითვისებს, ხოლო ხილში, საკონდიტრო ნაწარმში და ნაყინში შემავალი შაქარი კი შედარებით ნელა ასათვისებელია.
და რა მნიშვნელობა აქვს ამ ყველაფერს? ის რომ, თუ ორგანიზმი მიღებულ საკვებს ნელა ინელებს, მაშინ სისხლში გლუკოზის დონეც ნელა მატულობს და შესაბამისად,
გლიკემიური ინდექსის შესახებ გსმენიათ, ალბათ. მაშინ ისიც გეცოდინებათ, რომ ის სისხლში შაქრის დონეზე სხვადასხვა პროდუქტებში შემევალი ნახშირყლების გავლენას გვიჩვენებს - ამა თუ იმ საკვების მიღების შემდეგ, რა დოზით და რამდენად სწრაფად მატულობს სისხლში შაქრის მაჩვენებელი. მის დარეგულირებას თუ შეძლებთ, მაშინ სხეულის ფორმების შენარჩეუნებაც არ გაგიჭირდებათ.
ზოგადი მონაცემებით, წყლის შემდეგ ყველაზე მეტად ადამიანები ნახშირწყლებს მოიხმარენ. ნახშირწყლები კუნთებისთვის და უჯრედოვანი ელემენტებისთვის ენერგიის მნიშვნელოვან წყაროს წარმოადგენენ, ასე რომ ჩვენ ისინი აუცილებლად გვჭირდება. გლუკოზა კი ყველაზე ძლიერი ნახშირწყალია, რომელიც ყველაზე უკეთ კვებავს ადამიანის ტვინს, სისხლის ჰემოგლობინს, მზარდ ემბრიონს და ზოგადად, ორგანიზმის ფუნქციონირებისთვის ერთგვარი საწვავია. მაგრამ მათი მიღებისას ზომიერება და გონიერებაა საჭირო, ეს კი იმიტომ, რომ ერთი და იმავე კალორიულობის პროდუქტებს შეიძლება რადიკალურად განსხვავებული გლიკემიური ინდექსი ჰქონდეთ: მაღალი ინდექსის მქონე პროდუქტები მნიშვნელოვნად ზემოქმედებენ სისხლში შაქრის დონეზე, ხოლო დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონეები კი ნელა და მსუბუქად ცვლიან სისხლის მაჩვენებელს. მაგალითად, კარტოფილში შემავალ სახამებელს ორგანიზმი ძალიან სწრაფად ითვისებს, ხოლო ხილში, საკონდიტრო ნაწარმში და ნაყინში შემავალი შაქარი კი შედარებით ნელა ასათვისებელია.
და რა მნიშვნელობა აქვს ამ ყველაფერს? ის რომ, თუ ორგანიზმი მიღებულ საკვებს ნელა ინელებს, მაშინ სისხლში გლუკოზის დონეც ნელა მატულობს და შესაბამისად, ინსულინიც ცოტა გამოიყოფა. ეს კი იმას ნიშნავს, რომ ცხიმების დაყოფის პროცესი უფრო აქტიურად მოხდება და წონის რეგულირებაც გაცილებით მარტივი იქნება.
ყველაზე ფრთხილი და ჯანსაღ კვებაზე ორიენტირებული ადამიანები საკვების შერჩევისას აუცილებლად აქცევენ ყურადღებას ეტიკეტზე მოცემულ ინფორმაციას, პირველ რიგში, კი პროდუქტის კალორიულობას. შავ და თეთრ პურებს შორის კალორიულობის მხრივ სხვაობა 5-10 კკალ. შეიძლება იყოს, მაგრამ თეთრ პურს ძალიან მაღალი გლიკემიური ინდექსი გააჩნია და ანელებს ცხიმების დაყოფის პროცესს. ამის შედეგად, კი წონაში კლების პროცესი ჩერდება და ადვილი შესაძლებელია ზედმეტი კილოგრამებიც ავკრიფოთ.
როგორ უნდა მოვიქცეთ? რას გვირჩევენ ექიმ-დიეტოლოგები? შეძლებისდაგვარად მივირთვათ დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე პროდუქტები და მინიმუმამდე დავიყვანოთ მაღალი ინდექსის მქონე საკვების მიღება. გარდა ამისა, გვახსოვდეს, რომ დილის 11 საათიდან დღის 4 საათამდე კუჭქვეშა ჯირკვალი ყველაზე აქტიურად მუშაობს, რაც იმას ნიშნავს, რომ საჭმლის მონელება აქტიურად მიმდინარეობს, ამიტომაც თუ შედარებით მაღალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვების მიღება გსურთ და საკუთარ თავს ვერ უმკლავდებით, შეეცადეთ ის დროის ამ მონაკვეთში მიიღოთ - ამ დროს გაცილებით ნაკლებია წონაში მომატების რისკი.
ჯანმრთელობას და სილამაზეს გისურვებთ.
ანიკაინსულინიც ცოტა გამოიყოფა. ეს კი იმას ნიშნავს, რომ ცხიმების დაყოფის პროცესი უფრო აქტიურად მოხდება და წონის რეგულირებაც გაცილებით მარტივი იქნება.
ყველაზე ფრთხილი და ჯანსაღ კვებაზე ორიენტირებული ადამიანები საკვების შერჩევისას აუცილებლად აქცევენ ყურადღებას ეტიკეტზე მოცემულ ინფორმაციას, პირველ რიგში, კი პროდუქტის კალორიულობას. შავ და თეთრ პურებს შორის კალორიულობის მხრივ სხვაობა 5-10 კკალ. შეიძლება იყოს, მაგრამ თეთრ პურს ძალიან მაღალი გლიკემიური ინდექსი გააჩნია და ანელებს ცხიმების დაყოფის პროცესს. ამის შედეგად, კი წონაში კლების პროცესი ჩერდება და ადვილი შესაძლებელია ზედმეტი კილოგრამებიც ავკრიფოთ.
როგორ უნდა მოვიქცეთ? რას გვირჩევენ ექიმ-დიეტოლოგები? შეძლებისდაგვარად მივირთვათ დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე პროდუქტები და მინიმუმამდე დავიყვანოთ მაღალი ინდექსის მქონე საკვების მიღება. გარდა ამისა, გვახსოვდეს, რომ დილის 11 საათიდან დღის 4 საათამდე კუჭქვეშა ჯირკვალი ყველაზე აქტიურად მუშაობს, რაც იმას ნიშნავს, რომ საჭმლის მონელება აქტიურად მიმდინარეობს, ამიტომაც თუ შედარებით მაღალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვების მიღება გსურთ და საკუთარ თავს ვერ უმკლავდებით, შეეცადეთ ის დროის ამ მონაკვეთში მიიღოთ - ამ დროს გაცილებით ნაკლებია წონაში მომატების რისკი.
ჯანმრთელობას და სილამაზეს გისურვებთ.
ანიკა