ბლოგი:
დეკემბერი 02, 2017
ავტორი Anika
დილით საუზმეზე რძიანი ფანტელების მირთმევა საკმაოდ პრაქტიკული გამოსავალია, თუმცა რამდენად ჯანსაღია ეს არჩევანი, ეს ცალკე საკითხია. სუპერმარკეტის თაროებზე დასკუპებული, ლამაზად გაფორმებულ ყუთებში მოთავსებული ნაირნაირი ფანტელები საკმაოდ დიდი ცდუნებაა, მათი დიდი ნაწილი კი არაჯანსაღი ნახშირწყლებით და შაქრით არის გაჯერებული და დილის კვებისთვის აბსოლუტურად არაჯანსაღი არჩევანია. დღევანდელ პოსტში დიეტოლოგების სასარგებლო რჩევებს გაგიზიარებთ, თუ როგორ შევარჩიოთ და მოვამზადოთ სასარგებლო და ნოყიერი რძიანი ფანტელები.
- ფანტელის სახით შეარჩიეთ შვრია, ხორბალი, წიწიბურა, ქინოა ან ყავისფერი ბრინჯი: ისინი B ჯგუფის ვიტამინების, რკინით და უჯრედისითაა მდიდარი.
- მზა ფანტელების შეძენისას, ყურადღება მიაქციეთ უჯრედისის შემცველობას: რაც უფრო მაღალია მისი შემცველობა, მით უფრო მეტ ხანს უნდება ორგანიზმი მის გადამუშავებას, საკვები უფრო ხანგრძლივად რჩება კუჭში და შიმშილიც გვიან დგება. დიეტოლოგების რეკომენდაციით, უმჯობესია შეარჩიოთ ისეთი ფანტელები, სადაც ერთ ულუფაზე სულ მცირე 4 გრამი უჯრედისი მოდის.
- არ დაგავიწყდეთ ცილების აუცილებლობა. ერთი ჭიქა ძროხის რძე საშუალოდ 8 გრამ ცილას შეიცავს. ზოგიერთი მწარმოებელი ხელოვნურად ამატებს ცილებს ფანტელებს და თუ თქვენ ყუთზე შემადგენლობაში "სოიოს რძის იზოლატი" შეგხვდებათ, ასეთ საუზმეზე, სჯობს უარი თქვათ.
- ნუ შეგეშინდებათ ცხიმების: ისინი ენერგიას გვაძლევენ დღის განმავლობაში. ცხიმებს ორგანიზმი რძის სახით მიიღებს, დამატებით კი შეგვიძლია თხილეულის ან არაქისის კარაქის დამატება. თუ მზად ფანტელები ნუშს ან სხვა თხილეულს შეიცავს, ასეთ შემთხვევაში დამატება აღარაა საჭირო.
- რძე პერიოდულად კეფირით ან მაწონით ჩაანაცვლეთ: ამ გზით თქვენ გაცილებით მეტ ცილას მიიღებთ და ცილის გარდა, დამატებით სასარგბელო პრობიოტიკებსაც.
- ყურადღება მიაქციეთ შაქრის შემცველობას: სასურველია ისეთ ფანტელების შერჩევა, სადაც ერთ ულუფაზე არაუმეტეს 5 გრამის შაქარი მოდის.
- გონივრულად შეარჩიეთ ხილი, რომელსაც ფანტელებს დაუმატებთ. ბანანის გარდა, კარგი იქნება თუ სხვა ნაკლებკალორიულ და უჯრედისით მდიდარ ხილს თუ შეარჩევთ: მაგალითად, მსხალი, კენკრა, ვაშლი, ატამი.
მომდევნო პოსტამდე,
ანიკა
- ფანტელის სახით შეარჩიეთ შვრია, ხორბალი, წიწიბურა, ქინოა ან ყავისფერი ბრინჯი: ისინი B ჯგუფის ვიტამინების, რკინით და უჯრედისითაა მდიდარი.
- მზა ფანტელების შეძენისას, ყურადღება მიაქციეთ უჯრედისის შემცველობას: რაც უფრო მაღალია მისი შემცველობა, მით უფრო მეტ ხანს უნდება ორგანიზმი მის გადამუშავებას, საკვები უფრო ხანგრძლივად რჩება კუჭში და შიმშილიც გვიან დგება. დიეტოლოგების რეკომენდაციით, უმჯობესია შეარჩიოთ ისეთი ფანტელები, სადაც ერთ ულუფაზე სულ მცირე 4 გრამი უჯრედისი მოდის.
- არ დაგავიწყდეთ ცილების აუცილებლობა. ერთი ჭიქა ძროხის რძე საშუალოდ 8 გრამ ცილას შეიცავს. ზოგიერთი მწარმოებელი ხელოვნურად ამატებს ცილებს ფანტელებს და თუ თქვენ ყუთზე შემადგენლობაში "სოიოს რძის იზოლატი" შეგხვდებათ, ასეთ საუზმეზე, სჯობს უარი თქვათ.
- ნუ შეგეშინდებათ ცხიმების: ისინი ენერგიას გვაძლევენ დღის განმავლობაში. ცხიმებს ორგანიზმი რძის სახით მიიღებს, დამატებით კი შეგვიძლია თხილეულის ან არაქისის კარაქის დამატება. თუ მზად ფანტელები ნუშს ან სხვა თხილეულს შეიცავს, ასეთ შემთხვევაში დამატება აღარაა საჭირო.
- რძე პერიოდულად კეფირით ან მაწონით ჩაანაცვლეთ: ამ გზით თქვენ გაცილებით მეტ ცილას მიიღებთ და ცილის გარდა, დამატებით სასარგბელო პრობიოტიკებსაც.
- ყურადღება მიაქციეთ შაქრის შემცველობას: სასურველია ისეთ ფანტელების შერჩევა, სადაც ერთ ულუფაზე არაუმეტეს 5 გრამის შაქარი მოდის.
- გონივრულად შეარჩიეთ ხილი, რომელსაც ფანტელებს დაუმატებთ. ბანანის გარდა, კარგი იქნება თუ სხვა ნაკლებკალორიულ და უჯრედისით მდიდარ ხილს თუ შეარჩევთ: მაგალითად, მსხალი, კენკრა, ვაშლი, ატამი.
მომდევნო პოსტამდე,
ანიკა